Hogyan kezdtem a testépítést

Hogyan kezdtem a testépítést

Hogyan kezdtem a testépítést

A Bodysport Kupa összefoglalása

dsc_3382.JPG
2016 májusában a férjem elkezdett konditerembe járni. Rossz volt a gerince, az orvos javasolta, hogy mozogjon valamit. Egy barátja segített neki megmutatni a gyakorlatokat.
A második edzésén már én is ott voltam.

Zsolt mindkettőnket tanított lelkiismeretesen, heteken át edzettünk hármasban. Könyveket adott, rengeteget beszélgettünk, edzésről edzésre egyre jobban rákaptunk a témára.

2015 augusztus, tíz hónappal az edzések megkezdése előtt
img_20150607_122403.jpg
Mindent elolvastunk, megnéztünk, ami szembe jött.* Egész nap az edzés volt a téma közöttünk. Heti kétszer jártunk, teljes test edzéssel, majd három hónap után már edzőt kerestem, lényegében már ekkor tudtam, hogy innentől kezdve csak ezzel akarok foglalkozni. Elena nyolc hónapos volt, ha nem tudtuk senkire bízni, ott feküdt mellettünk a babahordozóban az edzőteremben.

Az első hónap a Cosmoban - 2016 május
img_20160528_125519_perfectlyclear.jpg
Gyerekkorom óta mozogtam, de mindig csak a vékonyság megtartása volt a cél. Az otthoni torna és a csoportos fitneszóra bőven elég volt a szülések utáni - két lányom van - fogyáshoz; de ahogy edzésről edzésre erősödtem, illetve megéreztem a határaimat, vonzott az, hogy egyre erősebb legyek, ezért ősszel emeltük az edzés számot heti háromra. A következő évben addigi edzőm, Juhász Krisztina babát várt, így keresnem kellett valakit, aki tud továbbra is tanítani.

Török Evelinnel 2017 őszén
Női edzőt szerettem volna, aki aktív sportoló, így találtam meg Török Evelint, aki ugyan más teremben edzett, de amikor megkerestem, elvállalt. Jött hozzám a Cosmoba. Nagy lökést adott a példájával, versenyre készült az ősszel, és láttam milyen keményen edz. Augusztus végére kíváncsiságból csináltam egy naturál versenydiétát majd egy fotózást, amire főpróbaként bikinit is varrtam.

 

Az első bekészülés fotózásra 2017 augusztus
20882767_1633804066684807_405751712145176415_n.jpg
Sok jóleső visszajelzést kaptam a képek után, szakmabeliek mondták, hogy érdemes ezzel a sporttal foglalkoznom. Így szeptemberben elkezdtük a még komolyabb munkát. Ebben az évben már heti négy edzésem volt amúgy is, és most megterveztük a következő fél évemet az első tömegeléssel, majd a januári kezdetű diétával.
Ahogy teltek a hónapok, egyre erősödött bennem az elhatározás, hogy ha sikeresen tudom teljesíteni az edzésterveket, jól megy a tömegelés, és a diéta végére nagyobb izomtömegem lesz, mint 2017 augusztusában, akkor megcélzunk egy őszi versenyt 2018-ban. Továbbra is Evelinnel edzettem, de beszállt segíteni Matt Diamond. Evelinnel heti egy alkalommal dolgoztam, de a többi edzésemet új segítőmmel egyeztettem. Folyamatosan ment a korrekciózás, követtük a formám alakulását, ha kellett ráhasaltunk egy-egy izomcsoport megerősítésére.

2018 tavasza, a második diéta után
32717621_1912390192159525_6870612552951267328_n.jpg
2018 tavaszán a diéta végén megint kipróbáltam magam egy teszt-bekészüléssel, nyáron jött a tömegelés, és augusztus elején megkezdtem a diétámat őszre.
Minden nap vártuk, a versenynaptárakat, de abban már biztos voltam, hogy a Bodysporton akarok indulni. Jókat hallottam róla és erős mezőnyben szerettem volna megmérettetni magamat az első versenyemen. Volt, aki javasolt kisebb versenyeket is mellé, de nem éreztem előre, hogy az első éles bekészülésnél hogyan fogom tudni tartani a formámat. Jó volt tapasztalatnak az előző két diétaidőszak, az volt a tanulság belőlük, hogy minden szezon más és más, nem akartam elszúrni a fő tervemet azzal, hogy meggondolatlanul kezdek bele a versenyregisztrációkba.

 

Gyakorlás, egy héttel a verseny előtt
picmonkey_collage.jpg
Így tiszta erőből készültem a Bodysport Kupára, nagyon élveztem a felkészülést, és szó szerint számoltuk a hátralévő napokat. A bikinim megint én díszítettem, de most már egy varrónő készítette az alapot.
A verseny előtt, még ismeretlenül, e-mailben megkérdeztük Vida Zoltánt, hogy mit javasol, milyen kategóriákban induljak, - Fitness modell anyuka;
- Tehetségkutató kupa: Sport modell kategória;
- Bodysport Nemzetközi Kupa: Sport modell volt a válasz.

 

Jól sikerült a vízhajtás, nem gyengültem el az utolsó héten, de túl korán lett meg a száradás, csütörtökön délelőtt még edzettem egy utolsót, de estére már olyan voltam, mint a sivatag, kicsit emeltünk a vizen, szénhidráton a tervezetthez képest. Péntek éjjel semmit nem tudtam aludni, ehhez képest jól éreztem magam másnap az ötórai felkelésnél. Regisztráció és elhelyezkedés után Tibi mondta, hogy feküdjek le és pihenjek, mint a többiek, de egyszerűen nem voltam rá képes. Jól voltam, felpörgetett a verseny helyszíne, az emberek, inkább ültem a nézők között.
Tíz után vetkőztem, mentem barnítóba,majd színpad előtt harminc perccel kezdtem a bedurrantást, a víz és szárazság folyamatosan változott rajtam.
A tehetségkutatóra elsőként léptem a színpadra, tisztán látszott, hogy a férjem jobban izgul, mint én. Semmi elvárás nem volt bennem előzetesen a helyezéseket illetőleg, csak nem akartam leégni, hogy utolsó legyek. Korábban ugyan tartottam a színpadtól, de ott helyben semmi gond nem volt, lehet azért, mert egész gyerekkoromban hasonló környezetben nőttem fel, nagyapáim operaénekesek és hegedűművészek voltak, rendszeresen vittek az operákba koncerttermekbe Kolozsváron.

Tehetségkutató, Sport Modell 165cm alatt, 3.hely
dsc_2570.jpg

A színpadi mozgásom tele volt tévesztésekkel, de ezek nem törték meg a figyelmemet, Zsolnai Zita nagyon aprólékosan készített fel, tudtam miből meríteni. Ahogy a többieket hívták ki előttem, már a hetedik helynél úgy voltam, hogy minden további helyezés már ajándék, a végére harmadikként mondták a nevem. Nehéz elmondani mit éreztem, a kép azt hiszem magáért beszél.

A következő a Fitt anyuka verseny volt, ahol ugyan alig volt nevező, de nekem nem is másokat, hanem magamat kellett eddig is legyőznöm, jó érzés volt másodszor is színpadon állni, ezúttal Mercivel

Fitness modell anyuka 2. hely

 dsc_2678.jpg

Bemelegítés az utolsó verseny előtt
Az esti színpadra állásig 6 óra tellt el ezután, itt már azért pihennem kellett, a terem és a verseny hangulatát továbbra is nagyon élveztem, a bevitt édességektől meg már készen voltam, alapból nem szeretem a csokit. Tudtam, ha túl leszek ezen a délutánon, hónapokig nem eszem semmi édességet.

Eljött a mi kategóriánk a Nemzetközi versenyen is, itt már két kupával mögöttem tényleg teljes nyugalommal mentem fel a színpadra. Volt, akik a nevezésük ellenére nem maradtak estére, de azért nyolcan álltunk ki, és végignézve a lányokon, megint úgy voltam vele, a hatodik hellyel elégedett leszek, de a végére megismétlődött az első verseny, megint harmadik lettem.

Bodysport Nemzetközi Kupa: Sport modell 165cm alatt 3.hely
dsc_2883.jpg
Most a verseny óta pihenek, tanfolyamra járok, folyamatban van a házvásárlásunk a felújítással,volt egy fotózásunk még Tibivel, heti négy edzésem van, a terveket pedig már szövögetjük, Szilveszter után tömegelés és diéta megint, egy év múlva tutira megint jövök a Bodysportra.

A verseny után egy héttel
dsc_3757.jpg

* Könyvek: A sárga kapszula, Powerbuilder Training System, A testépítés nagy enciklopédiája, Teljesítményfokozó sporttáplálkozás, Teljesítményfokozás lehetséges és tiltott eszközei (egyetemi jegyzet)

Filmek:Bódi-filmek, The Last of the Iron Sisters, Pumping Iron, Generation Iron

süti beállítások módosítása